Tren katten til å bruke katte do

Vanligvis så krever ikke en katt så mye pass. Du trenger blant annet ikke å gå turer med den eller slippe den ut hver dag. Den klarer seg fint med en dag inne for å slappe av i sofaen og bruke katte lekene sine. Å trene en hund er en helt annen historie, her må mye tålmodighet og tidsbruk til for å kunne trene den, det slipper du derimot med en katt, derfor er det lett å trene den opp til å bruke en innendørs katte do.

Hvorfor bruker katter kattesand i katte doen?

Det er fordi kattesanden simulerer det en katt kan gjøre ute i det fri. De gjør fra seg og liker å grave over avføringen etterpå for å unngå lukt. Dette gjør de fordi de tidligere var ville dyr og ble jaget av andre rovdyr, derfor måtte de unngå å slippe fra seg lukt som andre dyr kunne spore dem på.

Som regel vil en katt som først er introdusert til en katte do med kattesand bli komfortabel med å bruke det som toalett siden dem vil finne det praktisk å grave over avføringen sin. De er smarte på den måten.

Når katten er trent opp til å bruke katte doen så vil den som regel fortsette å bruke den, men det kan forekomme spesielle omstendigheter eller medisinske plager som gjør at den vil gå bort fra bruken.

Hjelpsomme tips til å få katten til å bruke katte doen:

I de fleste tilfeller vil katten ikke trenge noen spesiell trening for dette, men katter er forskjellige akkurat som mennesker. Noen katter vil bruke katte doen fra dag en og noen vil kreve litt mer tid og opplæring i akkurat dette. Under så finner du litt gode tips til de kattene som trenger litt mer opplæring.

Det er blant annet viktig å velge en katte do boks som er stor nok til katten, katter varierer i størrelse fra de er små og blir eldre, så pass på å ha en stor nok kasse.

Plassering er viktig. Katter liker å ha litt privatliv, så sett den et sted som ikke alle i huset går forbi hele tiden, men et stille sted. Det er også mest praktisk for deg som eier, så slipper du å se på alt avfallet som samler seg etter hvert, det er heller ikke spesielt pent å ha fremme ved besøk i huset.

Har du mange planter i huset, så bør du vurdere å ta dem bort frem til katten er ferdig opplært i å gå på katte doen. Andre ting som fins i huset som ligner på en katte do eller lignende bør også fjernes eller gjøres utilgjengelig for katten, slik at den ikke tar feil av katte doen og de stedene du ikke vil den skal gå på do.

Hvis katten skulle finne på å tisse utenfor katte doen så plukker du den opp og kaster den oppi katte doen. På den måten vil den forstå hvor den skal gjøre fra seg.

Hvor lang tid tar det?

Jeg har allerede fortalt at det vil være rimelig enkelt å lære katten opp til å gå på katte doen. Men skulle det gå en hel måned uten at du får noen positive resultater ut av treningen så burde du ta kontakt med dyrlegen for å finne ut om det er noe galt med katten som gjør at den velger andre alternativer. Hvis dyrlegen ikke finner noen problemer så bør du vurdere å søke etter en profesjonell dyretrener.

Hva skal jeg gjøre hvis katten min nekter å bruke katte do?

Hvis katten din ikke vil bruke katte doen og du ikke ønsker å bruke en profesjonell dyretrener, så er det noen muligheter du kan prøve selv. Det kan nemlig være at katten ikke liker kattesanden som du har kjøpt. Prøv med en annen type kattesand og se om det hjelper på problemet.

En annen mulighet er å flytte på katte doen. Flytt den forskjellige steder i huset, helst plasser som er utenfor områder der du/dere oppholder dere til vanlig. Katter er litt kresne og kan mislike den nåværende plasseringen. Prøv å sette kassen der katten har gjort fra seg tidligere, det er en grunn til at den har valgt området å gjøre fra seg på.

Noen mener også at det kan hjelpe å holde katten innesperret. På denne måten kan du kontrollere hvor den får gå i huset og hvis katte doen er det eneste gode valget å gå på do for katten så vil den bruke den. De som har brukt denne metoden har normalt brukt en til to uker, det skal holde.

Ulykker under katte do treningen

Det er muligheter for at det kan bli noen ulykker under treningen. Som alle katteeiere vet så er det en forferdelig stank fra kattetiss. Du bør ikke prøve å fjerne den med vanlige vaskemidler. Katten lukter nemlig tisset uansett om du ikke gjør det, og vil kjenne igjen området. Det fins derimot spesial lagde vaskemidler for nettopp dette, og det finner du på en lokal dyrebutikk. De fjerner lukten helt, så ikke katten kjenner igjen området den tisset før.

Forskjellige typer kattesand kasser

Du bør tenke over hva slags katte do du skal bruke når du trener katten. Du kan velge mellom åpne og lukkede kasser, eller til og med noen som automatisk rengjør og tar bort avføringen.

Hvis du bruker en åpen kasse, så må du se og lukte innholdet. Lukkede kasser kommer derimot med filtre som effektivt hjelper til med å fjerne ubehagelige lukter. En annen fordel med lukkede kasser er at du ikke ser innholdet.

Som jeg har nevnt tidligere så er det katter som ikke bryr seg om det er en åpen eller lukket kasse eller hvor den står, men de fleste katter vil foretrekke en lukket boks siden det gir den mer privatliv når den skal på do.

Dersom du velger en katteboks som automatisk fjerner avføringen så tenk på at de er veldig kostbare. I tillegg så har de motorer som lager lyder som kan skremme katten bort. De er laget slik at de ikke skal ta bort avføringen før katten har gått ut av kassen, men det kan hende den skal snart tilbake og da vil den bli skremt bort og gjøre fra seg andre steder i huset.

Bytte av kattesand

Etter du har trent katten til å gjøre fra seg i kassen, så vil det være naturlig at du vil skifte ut kattesanden. Det er anbefalt at du gjør dette gradvis så du slipper å trene opp katten på ny.

Du kan gjøre dette ved å legge til litt ny kattesand først. Deretter gradvis å fylle på mer ny sand og ta bort den gamle, helt til den er fylt opp med kun ny kattesand.

Mange tror at det er vanskelig å trene katten til å gå på katte do, men det er ikke sånn. I noen tilfeller må du bruke litt mer tålmodighet og tid, men som regel er dette en kort og enkel prosess uten for mye involvering fra deg som eier.

Har du andre tips for å trene katten til å gå på katte do så skriv en kommentar under!

Relaterte innlegg - les mer:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

7 hendelser på “Tren katten til å bruke katte do”

 1. Hei!
  Vi har overtatt naboens katt og har kjøpt katte do. Han er en 4 år gammel hannkatt som ikke er kastrert. Men problemet er at han vil ikke bruke doen. Den er vant til og gå på do ute men nå vil vi ha et alternativ. Han brukte kattedo når han var liten men ikke de siste 3 årene. Han er en veldig spessiel katt og godtar det meste. Kan holde han opp ned i bakbena og da maler han.. Han har vært igjennom mye de siste månedene. Har du noen tips om hva jeg kan gjøre for at han skal bruke kattedoen? Jeg har en åpen kasse som er på rommet mitt hvor han er ofte. Den står med døra og det er ikke ofte det er folk der inne utenom når jeg skal legge meg. Hadde vært veldig fint om du hadde hatt noen tips til hva jeg kan gjøre så jeg kan sove godt om natten uten å tenke på at han må ut. Det hadde vært veldig fint.

 2. Hei! Jeg ser du har glemt en liten detalj under plassering av kattedo: nemlig det faktum at katter hater å ha kattedoen i nærheten av maten. Et alternativ er å flytte enten maten (og vannskålen), eller å flytte doen. Sjansene er små for at katten vil gå på do i nærheten av maten sin, da den i naturen går i utkanten av territoriet for å gjøre fra seg, mens den spiser i sentrum.

  mvh
  Helene Catrine

 3. Hei!

  Nå har vi hatt en katt i en måned. Hun var trent til å gå på kattedo før vi fikk henne, og hun gjorde rett de tre første dagene. Men så begynte hun å bæsje ved siden av kattedoen. Dette skjer ved at hun først tisser i den og så går ut for å bæsje. Dersom vi legger henne oppi kattedoen igjen, så skjønner hun at det er der hun skal gå, men dersom vi ikke er der, gjør hun fra seg på siden. Har du noen tanker og evt tips?

  1. Hei Eirik!

   Katter tar som regel ikke å bæsjer og tisser samme sted ute i naturen, mange har det derfor også slik når de er hjemme. Da må man prøve å gjøre det beste ut av det, og i mange tilfeller så vil en ekstra kattedo hjelpe. På den måten får katten en do til tiss og en til bæsj. Har du flere katter, så kan det med fordel også settes ut flere kattedoer.

   Håper dette hjelper deg og katten din!

   Mvh Brian

 4. Hvordan kan jeg få en gammel (14 år) kastrert hannkatt til å bruke kattedoen? Har noen tips?

 5. Den ene katten til moren til typen min er ekstrem til å tisse inne! Det står dokassa her som de tre andre kattene bruker, men ikke han! Om det ligger noe på gulvet som klær eller bag osv, så blir det tissa på. Ikke fordi han må, men er dum nok til å tro det er lov, uansett hvor hardt typen min tar han i å tisse..! Iløpet av natta hadde han tissa 4 steder, tissa på en gardin igår pga den er litt for lang for veggen.. Jeg har foreslått å enten ha han ute om natta (men hjelper ikke mye når det er på dagen han tisser også) eller ha han på ett lite rom med do og mat hvis han tissa inne.. Egentlig hadde det beste vært og avlive den, han er stokk dum og skjønner såvidt hvor maten er.. Men broren til typen er så glad i den .. What to do???!

 6. Beate Sofie Dyrdahl

  Hei!
  Jeg fikk ny kattunge for noen dager siden og når vi hentet han så sa forrige eier at han er stueren og har gått på kasse hjemme hos de, men etter at jeg fikk han så går ham alle andre steder enn på doen… Følger med han og når han viser antydninger til å måtte på do så putter jeg han i kassa, men hvis jeg ikke følger med så gjør han fra seg andre plasser… Mat og vann skålen står i ett annet rom… Har en katt fra før på 5 måneder og hun var stueren fra jeg fikk henne!

  Trenger sårt tips til å få han til å gå på fo i kassa!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *